Debat om ny psykiatriplan - Askovfondens social psykiatri

Debat om ny psykiatriplan

Direktør debatterer psykiatriplan

Civilsamfundsaktører skal i højere grad tænkes ind før, under og efter indlæggelser i psykiatrien, hvis regeringen vil lykkes med at sikre mere helhedsorienteret behandling med nyt psykiatriudspil.

Det er budskabet fra direktør i AskovFondens Socialpsykiatri, Ziga Friberg, i et nyt debatindlæg, der forholder sig til regeringens nye udspil for psykiatrien.

Indlægget er bragt i nyhedsmediet Socialmonitor, som skriver om socialområdet.

AskovFondens Socialpsykiatri, ASPA, peger i indlægget på, at der skal mere og bedre sammenhæng for de borgere, der overgår fra den almene psykiatri og til eget hjem – og dermed fra behandling til dét, der burde være en bæredygtig hverdag med mening. Og at indsatser som ASPA kan spille en afgørende rolle i arbejdet med at bygge vigtige broer for mennesker med psykisk sårbarhed.

Samarbejde på tværs af psykiatri

AskovFondens Socialpsykiatri håber derfor, at regeringen også vil afsætte de nødvendige ressourcer til, at brobygningen og den sammenhængende indsats ikke alene bliver styrket mellem kommune og regioner – men også til civilsamfundet. For vi kan i civilsamfundet netop – som regeringen selv peger på – tilbyde vigtige fællesskaber og støtte, der tager udgangspunkt i det menneske, vi møder og ikke i diagnosen.

Det kunne derfor gøre en gevaldig og mærkbar forskel, hvis samarbejdet blev styrket på tværs af den almene psykiatri og de socialpsykiatriske indsatser i regi af civilsamfundet til gavn for de mennesker, der ikke alene kan få det bedre ved hjælp af medicin og psykiatrisk behandling, men også har brug for   relationer og fællesskaber, for at skabe stabilitet, udvikling og mening i en svær hverdag.

Mere fokus på civilsamfund

Regeringen fremhæver i det nye udspil selv, at civilsamfundet kan tilbyde borgere og patienter fællesskaber og frivillighed – og dermed noget andet – end den offentlige sektor. Det har vi mange års erfaring med, og det vi kan være særlig relevante med er, at vores tilbud i sig selv kan være den sammenhængende faktor og røde tråd for mennesker, der forsøger at finde fodfæste i hverdagen efter endt behandling eller under behandling.

Som civilsamfundsaktør er vores støtte og fællesskaber uden tidsbegrænsning, åbent 365 dage om året. Vores tilbud skaber derfor stabilitet i et liv med mange brud og opbrud.

Vi ser derfor enormt potentiale og behov for, at civilsamfundstilbud som vores i højere grad tænkes ind som både forebyggende tilbud, under og efter endt behandling. Vi blive bedre til sikre sammenhæng og den rette støtte for det enkelte menneske, der skal have hjælp og behandling i psykiatrien, så det ikke er et individuelt ansvar at navigere mellem hjælpeinstanser på et tidspunkt i livet, hvor behovet for hjælp er størst og livsvigtigt.

Find hele indlægget hos Socialmonitor her. Det kræver abonnement at læse.