INTERVIEW MED TANJA - Askovfondens social psykiatri

Interview med Tanja

Interview med Tanja

Interview med Tanja

Interview med Tanja

Hvad var din vej til ASPA?

Det var gennem min mor, for jeg havde brug for en ny start. Og det var jo sådan set nemt nok, det var bare en samtale med en fra personalet, og så var jeg inde og startede på noget gruppeforløb. Det var med en personlig kontakt fra start af. Så vejen til ASPA var kun et opkald væk.

Hvad betyder ASPA for dig?

En slags tryghed. Jeg ved, at der er plads til mig, og det er uanset, om jeg har en god eller dårlig dag. Der bliver ikke stresset på en, det betyder ufatteligt meget for mig og har været med til at udvikle mig. Hvis jeg følte, jeg var ved at ryge ned i et hul, så skulle jeg nok klare den, for jeg havde ASPA i ryggen. Jeg ved, jeg ikke bliver dømt, og det har en kæmpe betydning.

Er der en særlig oplevelse, du har lyst til at dele?

Der var på et tidspunkt en sammenkomst i caféen, hvor alle i ASPA kunne deltage. Lige dér følte jeg, at jeg var en del af noget, jeg kendte ikke alle, men dem jeg ikke kendte, skulle jeg nok komme til at snakke med. Så jeg følte virkelig, at jeg var en del af noget, og sådan har jeg ikke følt i ufattelig mange år.

Hvilken forskel har ASPA været med til at gøre for dig?

Det har bare altid været der og fået mig til at udvikle mig i mit eget tempo, så jeg selv kunne følge med, og jeg har bare fået lov til at være mig selv, og det er faktisk noget af det vigtigste. Jeg har ikke skulle lave mig om, jeg har ikke kunne sige noget forkert eller blevet grint af. Det har bare være godt.

Jeg er blevet mere positiv, fx ved de muligheder, jeg rent faktisk har, og de spring jeg kan tage, at jeg rent faktisk tør at tage dem nu. Hvor jeg førhen var sådan, nej, puha det kan jeg ikke, så er jeg blevet mere nysgerrig og tænker, at det kan da være meget spændende. Jeg har også kunne spejle mig i andre, og det har haft en betydning, når man ser andre have det på samme måde, det gør bare noget at være sammen med ligesindede. Jeg har aldrig før kunne se mine egne muligheder i bare sig selv, så dét, at jeg kan se, at andre kan, så kan det jo være, at det også lykkes for mig, og hvis ikke, så har jeg det i det mindste prøvet. Førhen var der bare et stor sort hul, hvor jeg ikke kunne se, hvad jeg kunne arbejde med, eller hvordan min fremtid skulle se ud. Jeg kunne heller ikke se, hvad jeg egentlig kunne, men nærmest mere se, hvad jeg ikke kunne, så det har jo forandret sig helt vildt.

Er der noget i ASPA, der har hjulpet dig i forhold til at få det bedre?

Gruppeforløbet og så at arbejde i ASPA. Gruppeforløbet har gjort, at jeg ikke følte mig som en freak, at man som person skiller sig meget ud, og det synes jeg ligesom ikke, at man gjorde i gruppeforløbet. Der var andre, der havde det på samme måde, som mig, så jeg følte mig mere normal.

I forhold til arbejdet så har det betydet, at jeg har været en del af noget, at jeg kunne bevise, at jeg stadig kunne noget i et køkken bare i mit eget tempo. Jeg har fået en mulighed for at vise, hvad jeg kan overfor andre, og hvem kan ikke lide at få ros? Det har jeg fået nogle gange over noget salatdressing, jeg har lavet eller noget andet, og der bliver jeg sgu lidt stolt.

Hvad kan du tage med dig?

At man ikke skal være så bange for at prøve, men nogle gange bare skal springe ud i det, fordi det ofte ikke er så slemt, som det ser ud i ens hoved.